Ana Pataki

Ja sam Ana Pataki, rođena i odrasla u Novom Sadu. U toku osnovnih studija sociologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, shvatila sam da ne mogu kreirati “sociološki ugao” kao što je svojevremeno pisao Rajt Mils, dok teoriju koju učim na predavanjima ne primenim u praksi.

Na trećoj godini studija aktivirala sam se u Omladinskoj grupi Helsinškog odbora za ljudska prava, kancelarija u Novom Sadu, što me je odvelo prilikama za putovanje, realizaciju projekata, rad na zaštiti i očuvanju ljudskih prava.

Nakon omladinskog aktivizma, fokus je prešao na teme:

  • rodne ravnopravnosti,
  • podrške ženama preduzetnicama,
  • roditeljima

Od 2009. godine radila sam u kabinetu predsednika Skupštine Grada Novog Sada, kasnije i u Skupštinskoj službi, što me je približilo temama lokalne samouprave, rada na izradi Lokalnog akcionog plana politike za mlade, upoznavanju sa funkcionisanjem gradskih uprava i mogućnostima da u međugradskoj saradnji nađe dodirnu tačku sa gradovima zemalja u okruženju i Evropi.

Udata sam i majka dvoje dece, ali me to nije sprečilo da završim i domasterizaciju iz sociologije 2016. godine. Moj fokus se nije mnogo udaljavao, osim što se proširio temama kao što su:

  • Socijalna pitanja
  • Podrška roditeljstvu, posebno kroz podršku kampanjama javnog zagovaranja “Pravo za mame” i “Mame su zakon”;
  • Javno zdravlje, posebno kroz temu imunizacije protiv humanog papiloma virusa.

Već 13 godina pišem svoj blog “Zakomplikovana u borbi protiv vetrenjača”, gde svoje misli prenosim na redove bloga, angažujući se u različitim oblastima. Tekstove objavljuju različiti portali, koji za temu imaju upravo pitanja kojima se blog bavi.

Od 2017. godine, iskustvo koje nas je odvelo na Kliniku za hematologiju i onkologiju Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine postalo je početak zalaganja za prava pacijenata od retkih i malignih bolesti, ali i ostvarivanja i zaštite prava članova njihovih porodica.

Od 2021. godine sam predsednica Udruženja građana “BRoMoLoGoS” koje radi na poboljšenju kvaliteta života osoba sa dijagnozom fenilketonurije (PKU), preko koje sarađujemo sa drugim organizacijama pacijenata u zemlji i inostranstvu.

O mom angažmanu u prethodnom periodu, više možete saznati iz priloga na sledeće teme:

Retke bolesti: Histiocitoza Langerhansovih ćelija

Imunizacija protiv humanog papiloma virusa:

Kampanja javnog zagovaranja za ostvarivanje većih prava majki i preduzetnica:

Možete me pronaći i kontaktirati preko profila društvenih mreža: